Konkurs kulinarny Smaki Dziczyzny 2017

1

Konkurs kulinarny „Smaki Dziczyzny 2017” rozstrzygnięty!

 

Po dwuletniej przerwie na arenę kulinarnych wydarzeń powrócił konkurs Artura Świerżewskiego „Smaki Dziczyzny”. II edycja odbyła się 22 kwietnia br. podczas Targów Turystyki i Wypoczynku LATO oraz Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia, w Centrum Targowo-Kongresowym przy ulicy Marsa 56c w Warszawie.

 

Celem konkursu jest prezentacja kuchni myśliwskiej przez profesjonalnych, pracujących w zawodzie kucharzy i pokazanie wielu możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach, jak również propagowanie walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny - jedynego w 100% naturalnego mięsa na rynku nie zawierającego antybiotyków, hormonów wzrostu, sterydów i innych środków konserwujących.

 

Po dniu pełnym emocji i kulinarnych wrażeń, jury składające się z siedmiu szefów kuchni ogłosiło swój werdykt. Najlepszy z najlepszych okazał się Kamil Skrok reprezentujący łódzką restaurację Filharmonia Smaku, którego danie: jeleń / jabłko/ cebula zdeklasowało rywali. Drugie miejsce zdobył Krzysztof Pawłowski z Best Western Plus Hotel Podklasztorze w Sulejowie, a trzecie miejsce zajął Kamil Badzmierowski z Hotelu Zamek Gniew. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

 

2

Warto podkreślić, że nasi uczestnicy musieli pokonać w drodze do finału liczną konkurencję – do finałowej walki stanęło bowiem tylko dziesięciu uczestników (dwie osoby niestety nie dojechały), wyłonionych spośród prawie 40 chętnych, którzy przysłali swoje zgłoszenia.

 

Konkurs poprowadzili: pomysłodawca i organizator konkursu Artur Świerżewski oraz konferansjer Jacek Barczak.

 

Finałowe zmagania oceniało jury w składzie:

* Łukasz Konik - Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych i placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A. Miłośnik kuchni molekularnej;

* Robert Wojnarowski - szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa; doradca kulinarny Bosch/ Siemens;

* Teo Vafidis - z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni i Ekspert Kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce;

* Marcin Soból - szef kuchni warszawskiej restauracji Krasnodwór, Viceprezes Zarządu Euro-Toques Polska

* Zenon Hołubowski - Executive Chef i właściciel Hotelu Hołubowski oraz Tawerna Toscana w Pile. Członek Amerykańskiej Federacji Kulinarnej, Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni oraz Honorowy Członek Euro-Toques Polska;

* Daniel Twardo - szef kuchni w wielu prestiżowych hotelach i restauracjach, członek organizacji branżowych, m.in. Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Euro-Toques;

* Artur Świerżewski - szef kuchni Galop Catering. Promotor dziczyzny w kraju i za granicą. Członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Rady programowej miesięcznika Polskie Drogi Gastronomii, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Autor porad i przepisów kulinarnych w prasie i telewizji. Wyróżniony wieloma nagrodami i odznaczeniami, m.in. Certyfikatem Polskiego Klubu Biznesu, Certyfikatem Myśliwskim oraz Srebrną i Złotą Odznaką Rzemiosła.

 

3

 

Szefowie Kuchni oceniali: proporcje i dobór składników (max. 50 punktów); wygląd potrawy i kreatywność kucharza (max. 50 punktów) oraz smak i aromat (max. 50 punktów). Każdy z szefów mógł więc przyznać maksymalnie 150 punktów.

 

Ogromne podziękowania dla jurorów, sponsorów, gości i patronów medialnych wydarzenia.

SPONSORZY GŁÓWNI: Artur Świerżewski | Sklep Wiejski Dziczyzna

 

SPONSORZY: Sobsmak Deli | Sobsmak | Nest | Wypożyczalnia Gastronomiczna Gastro Magic Service | Nalewki Staropolskie Karol Majewski | Chata Wiklina w Ładzyniu k/ Mińska Mazowieckiego | Sala Bankietowa GRAND w Nieporęcie | Gospodarstwo Rybackie Mikołajki | Restauracja na wodzie Mikołajki | Cinema Club Mikołajki | Prymat GastroLine | Ostrowscy.

 

PARTNERZY WYDARZENIA: Polski Związek Łowiecki | MT Targi Polska | Klub Szefów Kuchni.

PATRONI MEDIALNI: NewsGastro.pl | Papaja.pl | Biznes, restauracje & catering | TVP 3 Warszawa | Poradnik Restauratora | Restauracja | Szef Kuchni | Przegląd Gastronomiczny | Kucharze.pl | Poland 100 Best Restaurants | Wszystko dla kucharzy | Polskie Drogi Gastronomii | Łowiec Polski.

4

 

Konkurs „Smaki Dziczyzny 2017”, to nie tylko zmagania konkursowe, ale również prezentacje i degustacje, m.in.:

- degustacja specjałów z dziczyzny przygotowana przez Sklep Wiejski – Dziczyzna

- degustacja Nalewek Staropolskich Karola Majewskiego

- degustacja wina myśliwskiego

 

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali: nagrody pieniężne, pamiątkowe dyplomy, statuetki ufundowane przez firmę NEST, Nalewki Staropolskie Karola Majewskiego, kuferki z przyprawami firmy Prymat oraz wino myśliwskie ufundowane przez Łowiec Polski.

 

Zapraszamy na nasz Fan Page:  facebook.com/SmakiDziczyzny/

_______________________________________________________________________________________________

LISTA FINALISTÓW KONKURSU:

1/ Arkadiusz Ziółkowski - Restauracja "Joseph's Bistro & Wine", Warszawa

Danie: Jeleń na zimno w towarzystwie oleju konopnego, jałowca i marakui oraz jeleń na ciepło na spodzie kruszonym z pistacji i chleba chrzanowego z dodatkiem sosu z lukrecją

 

2/ Mateusz Petryka - Zajazd Hetman, Lgota Murowana

Danie: Comber z jelenia marynowany w czerwonym winie z dodatkiem korzenia biedrzeńca podany na pudrze z palonego pora z sosem demi glace i aksamitnym purée z pieczonego selera i jabłka w towarzystwie leśnej jeżyny i borowików

 

3/ Oskar Stencel - Grand Hotel Lubicz*****, Ustka

Danie: Jeleń/ kawa/ soczewica/ zioła

 

4/ Kamil Skrok - Restauracja Filharmonia Smaku, Łódź

Danie: Jeleń | jabłko | cebula

 

5/ Dariusz Chrzanowski - Rezydencja Protasy, Restauracja „Między Drzewami”

Danie: Comber z jelenia/ gołąbek owsiany z borowikiem/ modra kapusta/ konfitowana salsefia/ sos żurawinowy

 

6/ Mariusz Spętkowski - Hotel Dyplomat, Olsztyn

Danie: Comber z jelenia/ skorzonera/ bliny

 

7/ Grzegorz Gręda - Hotel SPA Dr Irena Eris, Wzgórza Dylewskie

Danie: Jeleń/ marchew/ jabłko/ zioło

 

8/ Paweł Gałecki - Hotel Restauracja „Piano”, Lublin

Danie: Comber z jelenia w panierce z pistacji i parmezanu z purée z selera i czosnku podany z ciastkiem żytnim z konfiturą żurawinową, szczawikiem zajęczym i mikro selerem

z sosem z gorzkiej czekolady z jałowcem

 

9/ Krzysztof Pawłowski - Best Western Plus Hotel Podklasztorze, Sulejów

Danie: Comber z jelenia/ faszerowane smardze/ karmelizowana bukiew/ miód maliniak/ rozmarynowa pajęczyna

 

10/ Kamil Badzmierowski - Hotel Zamek Gniew

Danie: Na kasztanach

Informacje praktyczne


 


 

 

 

Patronat Honorowy

Krzysztof Jurgiel
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dawid Lasek

Podsekretarz w Ministerstwie Sportu i Turystyki 
Marek Olszewski

Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej
Adam Struzik
Marszałek Województwa Mazowieckiego
Paweł Niewiadomski

Prezes Polskiej Izby Turystyki


 

 

Partnerzy i Patroni – Zobacz wyszystkich
  • Współpraca merytoryczna:
  • POT
  • PIT
  • frot
  • Współpraca internetowa:
  • dziennik turystyczny
  • Partner branżowy:
  • rynek_turystyczny
  • Współpraca internetowa:
  • organizatorzy imprez
  • turystyka24
  • ekonferencje
  • Targi rekomenduje:
  • WKT
  • Patronat prasy branżowej:
  • Wiadomosci turystyczne
  • Współpraca internetowa:
  • polskieszlaki
  • Partner branżowy:
  • Hotelarz
  • Współpraca merytoryczna:
  • PZOT
  • Współpraca medialna:
  • iptourism
  • moje konferencje
  • konferencyjnie.pl
  • Sale biznesowe
  • Przegląd
  • miejsca konferencyjne
  • Travel Magazin
  • Współpraca internetowa:
  • polska niezwykła
  • polska turystyczna
  • Region Partnerski:
  • Mazowsze
  • Współpraca merytoryczna:
  • Wawer
  • Współpraca internetowa:
  • Wasza_turystyka
  • Współpraca medialna:
  • Wasze_podróże
  • Travel Compass
  • Współpraca internetowa:
  • traseo
  • POLSKA NIEZNANA
  • tourbiznes
  • Współpraca merytoryczna:
  • Lewiatan
  • SKKP
  • PITM
  • SOIT
  • WARORG
  • LOGO
  • TURWIEJ
  • Współpraca medialna:
  • podroze
  • Blogi współpracujące:
  • slow
  • Współpraca medialna:
  • fundacja
  • Współpraca internetowa:
  • nocowanie
  • Współpraca medialna:
  • informator